Vooroordelen over bloggers; ja het is echt werk!

Als blogger merken wij dat er veel onduidelijkheid is over bloggen als beroep. Zelfs partijen waarmee we voor onze blogs samenwerken hebben soms geen idee over hoe of wat. Ze vinden dat ze wat moeten doen met bloggers, hebben dat ergens opgevangen. Misschien hebben ze zelfs wel een pr-bureau in de arm genomen. Maar wat het werk van een blogger nu eigenlijk is..? Vanuit die onwetendheid komen dan ook veel vooroordelen. Mensen zien het alleen vanaf de buitenkant en hebben geen idee waar je nu eigenlijk precies mee bezig bent. De meest voorkomende vooroordelen op een rijtje (met dank aan de mama & blogger groep voor input).

“Ik wil ook wel gratis spullen”

Veel mensen denken dat je als blogger dingen gratis krijgt. Stiekem dragen we zelf bij aan dat beeld wanneer we weer een unboxing doen of een foto delen van pakketjes die zijn binnen gekomen. En ja, het is gratis want we hebben er niet voor betaald. Dus theoretisch hebben ze gelijk.

In de praktijk ligt het toch net iets ingewikkelder. De producten worden namelijk opgestuurd volgens afspraak of in de hoop dat je er over gaat schrijven. Hoe meer bezoekers en volgers je hebt des te groter de kans is dat je spullen krijgt toegestuurd. Niet alleen naar bloggers, vloggers en social influencers, maar ook bn-ers en journalisten krijgen geregeld producten toegestuurd. In de hoop dat dat een vermelding krijgt op de blog of op social media. In de hoop dat anderen dat zien en denken ‘dat moet ik ook hebben.’ Of om op die manier naamsbekendheid te genereren. Ja, je krijgt het dus gratis maar niet zomaar; er hangen wel bepaalde verwachtingen aan vast.

Om in aanmerking te komen voor die ‘gratis’ spullen moet je dus eerst een followersbase opbouwen en die heb je niet van de ene op de andere dag. Er gaat op zijn minst eerst heel veel tijd en ook geld in zitten voordat je ‘gratis spullen’ kan oogsten. Voor de mensen die een blog beginnen vanwege die spullen; ja het kan. Maar je moet wel geduld hebben, investeren om opgemerkt te worden en hiervoor vervolgens voor in aanmerking te komen. Niet iedere blogger krijgt gratis spullen.

“Kan jij dat niet even voor me regelen?”

Waarschijnlijk niet nee! Niet omdat we je niet mogen, maar gewoon omdat het niet zo is dat een blogger roept dat hij/zij iets wil hebben en dat het dan meteen wordt opgestuurd. Je moet maar net de contacten hebben of op de agenda van een merk staan om dat product in de schijnwerpers te zetten. Nee, we kunnen ook niet die prijs van de winactie zomaar aan je geven. Ook niet van die andere blogger.

“Je bent toch vrij op die dag?”

Eh nee, als je thuis werkt dan ben je niet vrij. Er moet gewoon gewerkt worden want in de avonden wil je ook wel eens die laptop gewoon dichtklappen en er zijn voor je gezin. Ja, het is heel gezellig als je lang komt. Maar wel gewoon op afspraak, niet zomaar langs komen wippen. Er kan ook niet even boodschappen gedaan worden en je kan ook niet even op het kind van de buren passen. Als je buitenshuis werkt kan dat toch ook niet? Dat geldt dus ook als je thuis werkt. En niet alleen voor bloggers. Thuis werken is niet zomaar een vrije dag. En dat betekent dat je kind ook gewoon naar de opvang moet zodat jij kunt werken en niet de hele tijd achter je kind hoeft aan te rennen.

“Bloggen is toch alleen stukjes typen?”

Ja, als blogger breng je veel tijd door achter de computer en maak je aardig wat typ-kilometers. Bij een blog komt er echter veel meer kijken dan alleen het schrijven van stukjes zoals in een online dagboek. Voordat je kan gaan schrijven zal je eerst een website moeten ontwerpen. In theorie kan dat binnen vijf minuten, in de praktijk gaat daar op zijn minst een paar uur of zelfs dagen in zitten voordat alles staat zoals jij het hebben wilt. Je zal je ook moeten verdiepen in het bloggen en er over moeten lezen. Niet alleen als je begint met een blog, maar ook later zal je op de hoogte moeten blijven van de ontwikkelingen omdat die in de digitale wereld ontzettend snel gaan. Daarna kun je gaan beginnen met typen.

Voor artikelen moet je vaak eerst research doen, waar ga je over schrijven, hoe zit dat dan precies. Moeten er foto’s gemaakt worden? Moeten er diverse flatlay’s gemaakt worden of moet je op zoek naar geschikte stockfoto’s? Je wilt dat jouw teksten gelezen worden, hier komt dus een stukje social media bij kijken. Eerst maar eens aan aan die followersbase gaan werken en dat betekent actief bezig en aanwezig zijn op social media. Het liefst wil je ook via Google gevonden worden, dus ook SEO (optimalisatie voor de zoekmachine) komt om het hoekje kijken.

Vervolgens is het ook wel eens leuk als je een winactie kan organiseren of iets mag reviewen. Contact met pr-bureaus en merken is een must. Contact via de mail, maar ook via telefoon. Je wilt ook graag uitnodigingen ontvangen voor events, dus ook daar moet je achteraan. Hartstikke leuk allemaal natuurlijk, maar het kost wel tijd. Veel tijd! Maar; het is een goede investering om contacten op te bouwen.

En dan hebben we nog het contact met medebloggers; dat zijn tenslotte je collega’s. Daar gaat stiekem ook best wat tijd in zitten.

“Wie leest die stukjes eigenlijk?”

Goede vraag, dat vragen wij ons ook wel eens af. Als je begint zijn het vaak je familie en vrienden, als je wat bekender wordt in de bloggerswereld zijn het veel medebloggers. Maar daarna zijn het ook wildvreemden die je blog lezen. Sommige bloggers krijgen zelfs te horen ‘zo interessant is jouw leven niet, in mijn gezin…” Als blogger hoeft je leven ook niet bijzonder interessant te zijn. Je zit niet in een reality programma a la Samantha en Michael, maar je bent juist zoals jij en ik. Juist daardoor ben je interessant voor anderen; bijvoorbeeld omdat lezers dezelfde hobby hebben of kinderen hebben in dezelfde leeftijd, ze jouw humor waarderen of wat dan ook. Dat verschilt natuurlijk per blogger! De bezoekers die via Google komen zijn op zoek naar informatie of ervaringen rondom een bepaald onderwerp en hopen dat bij jou te vinden. De hoeveelheid lezers die binnenkomen via Google kan variëren van op 1 hand te tellen tot een paar duizend per dag.

“Verdien je eigenlijk geld met dat bloggen?”

Ja, met bloggen kun je geld verdienen maar dat wil niet zeggen dat je dat doet over de rug van je lezers heen! Heel opvallend, dat als je daar open over bent dat lezers dan afhaken. Van een (online) magazine weet je toch ook dat er geld verdiend moet worden? Zeker bloggers die frequent publiceren steken daar veel tijd in en dat kunnen ze alleen doen als er ook geld binnen komt. Want werken en bloggen tegelijkertijd is voor veel mensen iets teveel van het goede, zeker naast een gezin en een sociaal leven.

Als blogger teer je dus niet op de zak van je partner. Sterker nog er zijn bloggers die meer verdienen dan hun partner! En dat gaat allemaal niet vanzelf.

“Bloggen is toch geen werk, maar een uit de kluiten gewassen hobby?”

Zie alle voorgaande antwoorden, de meeste bloggers zijn ondernemers. En voor iedereen met een startend bedrijf geldt: hier gaat heel veel tijd in zitten. Je bent meer tijd kwijt dan wanneer je in loondienst werkt. Veertig uur is dan ook een rustig weekje; vaak ben je er de hele dag wel mee bezig, ook als je niet achter de computer zit. Als blogger run je in principe de hele redactie: je doet de sales voor advertenties, de copywriting, je fotografeert, doet de administratie…. Alles in je eentje!

“Is dat dan niet zonde van je opleiding?”

Nee! Juist omdat je als blogger alles zelf moet doen moet je van alle markten thuis zijn. Het valt op dat de meeste bloggers hoger opgeleid zijn. Dat zou natuurlijk toeval kunnen zijn, maar feit is dat je ook strategisch moeten kunnen nadenken en doorzettingsvermogen moet hebben. Juist omdat je voor jezelf werkt heb je ook de nodige discipline nodig en moet je beschikken over basis kennis. Als je een succesvolle eigen onderneming hebt opgebouwd is dat toch ook niet zonde van je opleiding? Waarom zou het dan wel zonde zijn als jouw onderneming een blog is?

“Dus je hebt een bedrijfje?”

Ja, als je ingeschreven staat bij de Kamer van Koophandel heb je een eigen bedrijf. Dat je je hebt ingeschreven betekent dat je daar serieus mee om wilt gaan. Het is dus geen bedrijfje maar een echte onderneming waar een inkomen bij hoort.

Welke vooroordelen hoor jij wel eens? Laat mensen met vooroordelen vooral dit artikel lezen:-)

seo voor bloggers