Tip 1: Hoe schrijf ik goede SEO-technische content?

Je bent je blog waarschijnlijk ooit begonnen uit je eigen interesses, waar je de hele wereld graag over wilde vertellen. Wanneer je artikelen hebt geschreven is het wel zo leuk als er ook mensen op je blog komen om deze artikelen te lezen. Er zijn verschillende manieren waarop je lezers naar je blog kunt trekken. Je kunt je blog actief promoten op social media, onder je vrienden en kennisen en natuurlijk bij andere bloggers. Maar hoe fijn zou het zijn als je blog ook via Google gevonden kan worden?

Search Engine Optimization

Om ervoor te zorgen dat mensen je blog in Google kunnen vinden is het belangrijk om je te verdiepen in SEO, ofwel search engine optimization. Bedenk daarom op welke zoekwoorden je graag gevonden wilt worden. Wanneer je bijvoorbeeld een blog over beauty hebt wil je misschien wel gevonden worden op ‘make-up tips’. Maar is dit ook een term waar mensen naar zoeken?

Keyword tool

Met de keyword tool van Google Adwords kun je opzoeken hoeveel mensen er maandelijks een specifieke zoekterm gebruiken in Google. Wanneer we naar het voorbeeld van ‘make-up tips’ kijken:

seo

Maandelijks zoeken 1.000 mensen naar makeup tips. Het is voor deze beautyblogger dus slim om een artikel te plaatsen over make-up tips, maar wel op een SEO-technische manier. Je doet dit door de zoekterm strategisch verdeeld over de tekst te gebruiken. Schrijf een artikel van minimaal 400 woorden, waarin het zoekwoord ongeveer 10 keer voorkomt. De verhouding is hierbij belangrijk: wanneer je een artikel van 600 woorden schrijft gebruik je dus 15 keer het zoekwoord. Door het zoekwoord frequent te gebruiken wordt het voor de zoekmachine duidelijk waar jouw tekst over gaat, en waar je dus op gevonden wilt worden. Google zoekt de meest relevante resultaten per zoekwoord, dus het is heel belangrijk om dit duidelijk te maken.

Keyword stuffing

In het verleden werden er SEO-teksten geschreven waarin het zoekwoord in een veel hogere verhouding werd gebruikt, puur om hoger te ranken in de zoekresultaten. Dit zorgde voor zeer spammy teksten. Google heeft dit inmiddels door, en straft dit soort keyword stuffing juist af in de zoekresultaten. Zorg er daarom voor dat je teksten altijd natuurlijk geschreven blijven.

Keyword tool Yoast

Wanneer je WordPress gebruikt voor jouw blog kun je de gratis plugin van Yoast downloaden. Deze helpt je bij het optimaliseren van je teksten voor de zoekmachine. Door middel van rode, oranje en groene bolletjes geeft deze tool aan of de verschillende aspecten van SEO goed zijn toegepast.