5 dingen die je moet weten als je blogt

Misschien blog je sinds kort? Of al een een tijdje? Elke blogger heeft iets aan deze tips; zeker weten. Wanneer je onderstaande tips in acht neemt lukt het je om betere en mooiere content te delen en dat levert je weer meer bezoekers op.

1. Maak je content goed op

Wat ik veel tegenkom zijn blogs die op zich goede teksten bevatten maar gewoon slecht leesbaar zijn waardoor het gros zal afhaken en je waarschijnlijk ook niet gaat scoren in de zoekmachines. Hoe kun je er voor zorgen dat je artikel leesbaarder wordt? Met deze tips:

  1. Aan het aantal woorden kun je geen vast aantal pinnen maar het moet tenminste meer worden bevatten dan alle tekst er omheen (je menu, eventuele zijbalk, footer en andere teksten). Ik hou meestal 300-400 woorden als minimum aan. Een maximum gebruik ik nooit; gebruik zoveel woorden als je nodig hebt. Mits goed opgemaakt is dit geen probleem.
  2. Gebruik per 300 woorden twee tussenkopjes (dus zoals de 1., 2. etc in dit artikel). Op deze manier zorg je voor een scanbare tekst, wat er weer voor zorgt dat het prettig leest voor mensen (en voor zoekmachines).
  3. Maak waar het kan gebruik van opsommingen (zoals wij in dit artikel doen). Zorg daarbij dat ze goed inspringen en dat je boven en onder genoeg witruimte hebt. In de meeste websites is dit al goed ingesteld; mocht dit niet zo zijn dan moet je aan de slag met de CSS van je website.
 1. Voeg (interne) linkjes toe om te zorgen dat je lezers door kunnen klikken naar relevante artikelen of producten.
 2. Maak belangrijke woorden of zinnetjes dik gedrukt zodat die beter opvallen. Dat helpt ook weer voor het scannend lezen wat mensen bij het online lezen vaak doen.

Wist je trouwens door deze punten actief toe te passen je ook al bezig bent aan de zoekmachine-optimalisatie (SEO) van je website?

2. Zorg voor unieke content

Het is voor je bezoekers, maar zeker ook voor de zoekmachines zeer belangrijk om met nieuwe en unieke content te komen.

Ga je schrijven over een onderwerp waar anderen ook al over schrijven? Zorg er dan voor dat jouw content uitgebreider en van betere kwaliteit is dan de artikelen die er al zijn.

De beste content zal namelijk het hoogste scoren in de zoekmachines, maar zal ook het meest gedeeld worden.

3. Maak gebruik van (rechtenvrije) afbeeldingen

Juist gekozen (!) afbeeldingen kunnen absolute aanvulling zijn op een artikel. Het kan ook even de content breken wat zeker een goed idee is bij langere content.

Let er wel goed op dat de afbeeldingen die je gebruikt rechtenvrij zijn: een boete voor onrechtmatig gebruik van een afbeelding kan oplopen tot duizenden euro’s. Een paar leuke sites waar je rechtenvrije afbeeldingen kunt scoren zijn:

Let per site/foto wel even op of je een link moet plaatsen naar de fotograaf of dat je misschien op een andere manier de credits moet delen. Bij sommige websites moet je ook even opletten wanneer je het beeld commercieel wilt gebruiken.

4. Zet je social media kanalen goed in

Ga bewust aan de slag met je social media kanalen. Welk kanaal past het beste bij jou? En zit je doelgroep daar ook? Het beste is om je eerst op 1 kanaal te richten. Doe je veel met beeld? Dan is Instagram zeker een aanrader. Heb je veel contacten op Twitter? Ga daar dan aan de slag! Ben je vooral zakelijk aan het bloggen? Creëer dan een netwerk op Linkedin en ga daar aan de slag in diverse groepen.

Belangrijk bij sociale kanalen is dat je er regelmatig actief op bent, niet alleen plaatst maar ook luistert. Probeer te reageren op andere bloggers (zie punt 5 hieronder) en deel jouw mening.

5. Bouw een netwerk!

Een netwerk om je heen bouwen is een belangrijke stap naar succes. Zorg dat andere bloggers jou leren kennen, zorg dat bedrijven je leren kennen en bouw een relatie met ze op. Zo kun je samenwerkingen opstarten met gastbloggers, winacties opzetten of andere gave ideeën uitwerken.

Een paar tips om je bloggers-netwerk uit te breiden:

 • LinkPizza: Wordt uiteraard ook gebruikt op deze site dus daar ben je wellicht bekend mee.
 • BlogLovin: Je kunt je blog hier toevoegen en gemakkelijk blogs van anderen volgen. Zo kun je ook met elkaar in contact komen!
 • Blog Society: Ook hier kun je jouw blog toevoegen en contacten maken met andere bloggers.
 • Facebook groepen: Groepen als Bloggers gezocht of Bloggers Nederland kunnen je veel contacten opleveren in de bloggers wereld. Van kleine beginnende blogs tot populaire grotere blogs vind je in deze groepen maar ook in vele andere groepen op Facebook.

*Dit is een gastblog, geschreven door Dennis van Blauwe Monsters

blogtips